att avsluta behandling eller att falla in i evigheten…

Rätten att bestämma

när livet inte längre är värdigt. När  det är dags att lämna packningen vid nålsögat. -Den heter så den smalaste porten in till Jerusalem. Och den in till himmelriket. Sägs det.

En dag ska vi stå där. Mer eller mindre oförberedda. Några av oss har själva bestämt vilken dag och vilken tid. Andra väntar utan vetskap. Eller… ingen av oss kan väl egentligen bestämma. Vi bara tror det. Önskar att det låg i våra händer att slippa lidandet, förnedringen och maktlösheten inför det okända. Det där att inte längre finnas i tiden.

Att avsluta en livsuppehållande behandling …. eller till och med att ge sig själv eller någon annan den sista lilla putten över till döden. Självmordet, barmhärtighetsmordet… vad betyder det egentligen?

Liv och död är inget vi kan kontrollera. Om vi tror på en Gud som skapar allt levande, och som går med oss in i, och genom döden… då kan vi omöjligt tro, att ens ett aktivt självmord verkligen ger oss makten över livet . eller över döden. Vi bara tror att vi har den makten. Tror att vi är gudar för ett litet ögonblick – tillräckligt långt för att den Gud vi tror på ska tillåta oss att falla in i evigheten.

Kanske är det också en ofattbar kärlek. Att vi får falla in i evigheten också när vi tror att vi har makten att avsluta den enda evighet vi känner till.

Så vill jag tro att det är. och lever all min tid för att fyllas av den evighet jag ännu inte lärt känna, men ständigt faller i medan jag stannar där jag är.

att falla i…. jag är….

…..

Annonser
Published in: on 27 april, 2010 at 10:08  Kommentarer inaktiverade för att avsluta behandling eller att falla in i evigheten…