lycka/s

Man kan ju fundera över vad det är att lyckas.
Om det nu är något att stå efter.
Om lyckas är relaterat till lycka, eller om det är två vitt skilda begrepp. I alla fall i det vi kallar verkligheten. Som väl egentligen mest av allt är en överenskommelse.
Verkligheten alltså. Vi har bestämt vad vi ska räkna som verklighet.
Så… om det innersta i en människa inte stämmer överens med det vi kommit överens om som möjligt i verkligheten, då är den människan inte möjlig i verkligheten utan måste leva i något vi har bestämt är ett utanförskap.
Något icke möjligt.
Icke verkligt. Som vi väl ibland kallar olycka. Eller åtminstone något misslyckat.

I det perspektivet skulle det väl lätt kunna betyda, att man är lyckad, när man lyckas köra över sitt innersta så till den grad, att det stämmer överens med det som kan vara verklighet i vår gemensamma överenskommelse.
Ja… köra över gäller ju bara den som har en inre verklighet eller vision eller en begåvning, personlighet… som inte passar in alltså.
Om man då lyckas att anpassa sig till ett sammanhang och ett liv som strider mot det man själv är eller tror på… är det verkligen att lyckas?
Ens om man tjänar väldigt mycket pengar och kanske får människors beundran?
Om självet och själen liksom hela tiden måste vara inlåsta för att man ska räknas som lyckad.
Kan man vara lycklig då?

Men… kan man å andra sidan uppnå lycka utan att också på något sätt klara av att leva i det sammanhang som kallas samhälle, det som bestäms av oss alla tillsammans…. eller i alla fall borde bäras av våra gemensamma behov och möjligheter.

Vänta nu… vad var det jag skrev… uppnå lycka. Hm.
Som om man skulle kunna sträcka sig tillräckligt, nå något. Som kallas lycka. Som om lycka handlar om att tänja sig. Kanske något man kan förtjäna?
Men kan man det?

Är inte lycka något som hänger ihop med frihet – inte frihet från, utan frihet till… att vara där man behövs med det man har och är.
Att alltså få ge av sig själv. Och veta, som ett barn, att det bara är att ge hela sig själv och ropa ”älska mig, du får älska mig hur mycket du vill”

Och då kan man ju undra…
jag kan verkligen titta in i mig själv och lite skräckslaget känna efter i hjärtat… bor det någon lycka där – som ropar ” här är jag, du får älska mig så mycket du vill”

Förvirrat ser jag mig omkring och tänker, att det som verkligen handlar om att lyckas är något helt annat än det jag för det mesta tror.
Helt annat.

…..
Målningar: Tyeb Metha, Fernando Botero

Annonser
Published in: on 13 maj, 2011 at 10:31  Kommentarer inaktiverade för lycka/s