Känslor, de där levande uttrycken av oss själva …

Och så var det det där med att uttrycka sina känslor.
Att det skulle finnas ett rätt sätt att vara arg, en lämplig form för sorg och ett enda acceptabelt sätt att dela vrede.

Det där, att några har tagit sig rätten att påstå, att alla behöver uttrycka sina känslor utåtriktat.
Och som lika tvärsäkert menar, att om man inte visar sina starka känslor på ett för andra tydligt sätt, så riskerar man sin psykiska hälsa.
Som om den som är blyg, inåtvänd och tystlåten plötsligt skulle bli utåtriktad i sin sorg.
Eller som om den som hela sitt liv levt i eftertänksamhetens rytm skulle bryta sitt eget tempo för att raskt ropa ut sin vrede, helt oreflekterat.

Det är väl klart, att var och en av oss har rätten till sitt eget sätt att forma sina uttryck. Naturligtvis i samspel med den kultur som omger oss – men ändå individuellt och personligt. Så att vi lär oss att känna igen känslomässiga uttryck både i stort och i smått. Och kan respektera de små gesterna lika väl som de stora uttrycken.

Nog är det lika rimligt att långsamt ta sig igenom en sorg, känna tyngden i stegen och höra ensligheten eka som att hulkande gråta sig genom dagar och nätter tills allt blivit tömt. Kanske under en kortare tid, men knappast mer eller mindre verkligt eller djupt.

Och visst kan man låta sina kvillrande skratt ljuda genom dalar och sprida sitt ljus över vattnen precis lika mycket som det lilla leendet kan sprida sin värme där det möter oceanerna i de ögon som ser.

Känslomässiga uttryck är som regnbågens alla färger, somliga är starka, andra mycket svaga, ja omöjliga att se om man inte vet att de finns där. Men alla är lika verkliga. Lika viktiga och lika värdefulla.

Så låt oss tillåta varandra att uttrycka vårt inre sådant det speglar oss själva i stället för att förvänta oss en uppvisning som ska återge en bild av hur det borde vara.

Och ge oss själva frihet att vara i våra kroppar och våra själar så som vi är när vi bara Är.
Sådana vi Är.

…..

Published in: on 23 augusti, 2011 at 10:28  Kommentarer inaktiverade för Känslor, de där levande uttrycken av oss själva …