Vänskap

Vi har väl alla upptäckt någon gång vilka som är verkliga vänner och vilka som egentligen mest bara använt sig av oss för egennytta eller vad det nu är som gör att människor väljer att kalla något vänskap.

Man går igenom någon livskris, det händer saker i livet som är svåra att klara av, som kanske drabbar på ett sätt som är svårt att förstå eller ens stå ut med. Och behöver verkliga vänner. Sådana som förstår att låta livet vara som det är och som bara finns där. Lyssnar och ordnar praktiska saker. Hjälper till med kontakter, tider och vardagligheter. Och som kan lyssna till både det som varit och det som är – och som förstår att de betyder något utan att de ständigt måste få det bekräftat.
Kärlek handlar nog mycket om just det. Att den inte hela tiden måste bli bekräftad och utfordrad.
För när man behöver den där kärleken har man inget att föda den med.

Det är nog det som skiljer ut vilka som är verkliga vänner och vilka som nog mest använder vänskap för att själva få känna sig betydelsefulla.
Antagligen är vi alla både verkliga vänner och mer ytliga, sådana som äter bekräftelse. Jag menar alltså inte att dela in människor i bra och dåliga vänner. Jag menar bara, att vi individuellt kan vara mer eller mindre verkliga vänner för varandra.

Och – och det var det jag skulle komma till- de där vännerna som visar sig vara de man behöver på riktigt visar sig ofta vara människor man faktiskt inte väntade sig det av.
De har kanske funnits lite i periferin, kanske inte tagit så stor plats, inte hävdat sig själva och inte behövt så mycket för egen del heller.
Människor med egen integritet och ett egenvärde ser kanske inte ut som den bild man själv har av hur människor med integritet och kunskap om sitt egenvärde ser ut.
De behöver ju inte hävda sig, behöver inte ständig bekräftelse och vet att de är älskade och omtyckta när de faktiskt är det.

Det är en viktig insikt.
Att när man känner att man behöver föda någon med beröm eller bekräftelse ska man nog också inse, att man behöver känna att man inte ska lita på den vänskap som ser ut att växa fram.

Vad verklig vänskap bygger på?
Ja om man visste det skulle det vara enkelt att välja bort alla de andra. Men hur skulle världen se ut då?
Man får nog vara ödmjuk nog att förstå, att livet inte är så lätt för någon enda människa och att det antagligen är mer kärleksfullt att förlåta än att välja bort.
Men nog är det svårt ibland.

Published in: on 10 maj, 2012 at 10:54  Kommentarer inaktiverade för Vänskap