Dissociation

När en människa arbetar hårt för att uppnå ett förväntat resultat och inte når dit blir hon förmodligen besvkiken.

Kanske arg, kanske ledsen. Men säkert besviken.

Men om samma människa sedan får veta, att hon visst uppnått det där målet utan att hon visste om det, hur blir det då? Om hon inte kan upprepa det man förväntar sig av henne och om hon själv inte alls vet eller ens tror det de menar sig ha sett?

Om en människa ena dagen är kapabel att räkna tredjegradsekvationer men nästa dag inte ens får ihop en enkel summa med en annan summa. Och om hon sedan förnekar, att hon över huvud taget kan förstå ekvationer. Vad händer då med de som bevisligen sett hennes uträkningar och med henne, som inte vet att hon kan.

Och vem har rätt? Hon som inte kan eller hon som kan. De som sett att hon kunde eller de som inte sett det. Och vad skulle det kunna bero på, att några vet något om någon annan, som hon själv inte vet.

Och hur skulle det vara om hon som kan sina ekvationer säger just det. Att hon kan. Och sedan när hon blir ombedd att räkna så vet hon inte att hon kan och menar, att någon annan måste räkna. Hon själv har aldrig gjort något liknande.

Det är klart, att förvirringen blir total. 

Men nog skulle man kunna reda ut trådarna. Ta reda på fragmenten och låta dem bli synliga som just det de är. Fragment skilda från varandra med en omutlig styrka.

För att om de skulle föras samman som en enda kropp i en enda tanke och i en enda tid skulle världen rämna och den enda utvägen måste bli döden. En liten kropp genomborrad av en stor. 

Det är väl en sorts kunskap det också. Att orka vila i, att vad som är för stunden bara handlar om det som är för stunden. Att det bara finns ett enda nu. Och just nu kanske det är möjligt att räkna med både x och y. Som en sorts kromosomer eller som ett sätt att förstå något annat. Kanske som lösningen på en gåta.

Men det är klart, visst skulle det vara fint att få se hela bilden. Hela människan hela tiden. 

Om det inte vore för det där om den genomborrade kroppen.

Annonser
Published in: on 15 juli, 2012 at 01:59  Kommentarer inaktiverade för Dissociation